Hier krijgt u een overzicht van alle expedities die wij met zen 2'en gedaan hebben in de loop van de jaren.

2014Parchamo Expeditie

De Parchamo Peak is 6187m hoog en ligt in het Rolwaling gebied in Nepal. Deze met sneeuw bedekte berg heeft een Noord tot Noord-West graat. Hij werd voor het eerst beklommen in 1955.

Het Rolwaling gebied ligt iets ten westen van de Kumbu vallei en het Everest gebied en dicht bij de Tibetaanse grens. Deze prachtige vallei wordt tot nog toe weinig bezocht door trekkers en klimmers en is nog geheel onbezoedeld.

We starten in Kathmandu en reizen van daaruit per bus naar Jagat. Afhankelijk van de conditie van de weg is dit 11 tot 12 uur rijden. Vanaf Jagat beginnen we te stappen. We passeren onder andere Beding, de hoofdplaats van de Rolwaling vallei, bewoond door sherpa’s.

In de aanloop naar het basiskamp beklimmen we eerst de 5630m hoge Yalung Ri. Daarna moeten we nog de 5755m hoge Tashi Lapcha pas over. Dit is een heel winderige vergletsjerde pas met heel wat gletsjerspleten.

Voor de beklimming van de Parchamo moeten we van uit het basiskamp nog 1 kamp installeren, van waaruit we een toppoging kunnen ondernemen. De beklimming zelf heeft een moeilijkheidsgraad PD (Peu Difficile).

Na de beklimming stappen we richting Gokyo meren en het Everest gebied naar Lukla. Van hieruit vliegen we terug naar Kathmandu.

2013Peru Expeditie

Eind augustus vertrekken Yves en René op expeditie naar Peru om daar de Pisco (5752m) en de Huascaran (6768m) te beklimmen. Vooraleer we deze twee bergen beklimmen gaan we eerst een acclimatisatietocht doen, we hebben hiervoor een tocht naar Machu Picchu gekozen.

Machu Picchu is een oude Incastad in de buurt van de stad Cuzco in Peru. De stad ligt op een hoogte van 2430m. Omdat de Spanjaarden bij de verovering van Zuid-Amerika deze stad niet hebben gevonden, is hij gespaard gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving te vinden. Machu Picchu ligt op een afgelegen plek hoog in de bergen waardoor de oude Inca`s een paar dagen over een steil pad moesten lopen om er te komen. Machu Picchu bestaat uit een plein, een woongedeelte, een kazerne en tempels, onder andere voor de zonne- en de maangodin. De stad die in een bergwand is uitgehakt beslaat een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer.

We stappen naar Machu Picchu via de Salcantay Trail, een tocht die iets pittiger is dan de Inca Trail, maar vooral veel rustiger. De natuur is hier heel indrukwekkend, prachtige zichten op de besneeuwde top van Mt Salcantay (6271m). Dit is een goede tocht vaar acclimatisatie, we moeten o.a. ook een pas van 4600m overschrijden.

Na de Salcantay Trail gaan we onze eerste berg beklimmen, nl. de Pisco, deze is 5752m hoog. De Pisco ligt, net zoals de Huascaran, in de Cordillera Blanca (Andes gebergte) in Centraal-West Peru. Voor de beklimming van de Pisco stappen we eerst naar Base Camp op 4600m. Van daaruit klimmen we naar Moraine Camp op 4800m om van hieruit de volgende dag een toppoging doen. De beklimming van de Pisco wordt tegenwoordig gecatalogeerd als PD (Peu Difficile).

Na de Pisco gaan we dan de Huascaran beklimmen. Deze met sneeuw bedekte berg is met zijn 6768m hoogte de hoogste berg van Peru. De Huascaran heeft 2 toppen, de zuidtop is 91m hoger dan de noordtop. Het zadel tussen deze 2 toppen ligt op 6010m. We beklimmen de Huascaran via de Normaalroute. Afhankelijk van de condities varieert de moeilijkheidsgraad van deze Normaalroute van PD tot AD (Assez Difficile). Vanuit Musho is het een 6-tal uur stappen naar Huascaran Base Camp op 4800m. Van hieruit klimmen we verder naar High Camp 1 op 5400m en High Camp 2 op 5950m. Vanuit High Camp 2 gaan we proberen de zuidtop te bereiken.

Indien de weersomstandigheden het niet toelaten om de Huascaran te beklimmen hebben we een alternatief in de Ishinka vallei. Hier hebben we de mogelijkheid om de Urus (5945m), de Ishinca (5540m) en de Tocllaraju (6020m) te beklimmen.